Blog

Autodráhy Faro se vrátí do obchodů,

výrobu koupil majitel Bambule.

 

Majitel hračkářských prodejen Bambule a Sparkys Petr Homolka koupil plzeňskou výrobu klasických autodráh značky Faro. Chystá větší oživení této retro hračky, která se v dobách socialismu masově vyvážela do zemí východního bloku. Dostat by se mohla i do Ruska.

Majitel hračkářských prodejen Bambule a Sparkys Petr Homolka koupil plzeňskou výrobu klasických autodráh značky Faro. Chystá větší oživení této retro hračky, která se v dobách socialismu masově vyvážela do zemí východního bloku.
 
Majitel hračkářského holdingu Wormelen group, pod nějž sítě prodejen Bambule a Sparkys spadají, získal ve společnosti FAROfactory podíl 51 procent. Její předchůdce vyráběl od 60. let minulého století jedinou československou a dlouho také jedinou autodráhu dostupnou v zemích východního bloku. Z fabriky v Trhových Svinech se exportovala ve statisícových objemech. Dnes firma vyrábí autodráhu spíše pro nadšence. Hračka je navíc vyprodána a od začátku roku nedošlo na slibované doplnění zásob.
 
Firma usiluje o získání licence od Škody Auto k výrobě nových modelů. Nový investor slibuje expanzi do kamenných prodejen a možná i do zahraničí. Dokonce prý jedná o vstupu do Ruska.
 
Pro pražského podnikatele Homolku je to spíše tah z nostalgie a třešnička na dortu jeho byznysu v hračkách. Na tomto poli se viditelně zapsal loni, když v krátké době koupil za stamiliony korun přes sto kamenných prodejen Bambule, Sparkys a HM Studio. Autodráhy by se brzy měly dostat i na pulty těchto obchodů.
 
„Důvodem investice je sentiment, navíc je škoda pustit unikátní know-how. Vidíme tam možnosti synergií při vlastní výrobě hraček. Mohli by vyrábět to, co nyní nakupujeme jinde“, říká Homolka.
 
Můžeme tedy pouze doufat, že se výroba české autodráhy konečně zachrání. Hlavní je, aby se z české autodráhy nestal nekvalitní čínský výrobek těžící ze slavného jména.

 

Zdroj:

HORÁČEK, Filip, 2016 Retro autodráhy se vrátí do obchodů. Výrobu koupil majitel Bambule. In: Idnes.cz [online]. [cit. 2016-12-09]. Dostupné z: https://ekonomika.idnes.cz/majitel-hrackarstvi-bambule-kupuje-autodrahy-faro-fwq-/ekoakcie.aspx?c=A161206_145800_ekonomika_fih&galerie, upraveno.

Výstava české autodráhy byla ukončena

Výstava české autodráhy v Hobbycentru – modelář byla ukončena. 
 
Všem děkujeme za návštěvu, Pavel Chýle a Luboš Vinař.
 

Výstava české autodráhy

Přijďte se vrátit do dětských let. V Hobbycentru – modelář se vy starší vrátíte do doby svého mládí a vy mladší zjistíte a dokonce i sami vyzkoušíte, jaké to bylo v době, kdy téměř v každém dětském pokojíku stála stará dobrá autodráha. Od 11. 7. do 30. 9. 2016 je pro Vás všechny připravena výstava o historii tradiční české autodráhy ze sbírky Pavla Chýleho ml. Na výstavě je možné si prohlédnout téměř 70 autíček, déle ovladače, panely a další doplňky české autodráhy Ites, Gama, Gonio a Faro. Expozici ještě doplňují dobové papírové vystřihovánky Luboše Vinaře, které v sedmdesátých letech vydal časopis ABC jako doplněk k české autodráze. Součástí výstavy je i závodní okruh s možností zapůjčení autíček. 

Na Vaši návštěvu se těší Pavel Chýle a Luboš Vinař.

Novinky

Na webu je nová domácí stavba.

Na webu je nová domácí stavba.

 

Na webu je nová domácí stavba.

Na webu je nová domácí stavba.

 

Kontakt

Pavel Chýle

739 134 983